APUNTET i segueix el blog

diumenge, 16 de febrer del 2020

EL BERENGUER ESCRIU

Dintre el programa  del cinquantenari la primera fita fou anomenada El Berenguer escriu, després vindrà el Berenguer es posa la toga, o el Berenguer fa ciència.  Cicle de conferencies i taules redones  per debatre  des de punts distints  les citades disciplines. 



Sense oblidar, alumnes que han destacat, en medicina, ciències, gastronomia , política, o Antics professors que també   son molts coneguts en tots el camps.

Des de el principi, i des de el primer any, l’Institut d’Inca  ha fet carrera  a les lletres. Son molts els antics alumnes i professors , que de l’any 1970 van  publicant el seus llibres. De esser allò, que diuen, tenir un fill, sembrar un arbre i escriure un llibre.

Ara no voldria dir noms, per no deixar ne cap pel camí, però podeu imaginar  en 50 anys,  els llibres que s’han escrit per part d’antics alumnes i professors. Enhorabona pel cultiu literari a tots els que a mes heu culminat  la dita ( Tenir u fill, escriure un llibre i sembrar un arbre)

Dia 13  de febrer de 2020 , tingué al salo d’actes una taula col·loqui , presentada per Rafel Crepi, moderada per Joan Gelabert, amb la presencia de Xisca Homar , Melcior Comes, i Pere Joan Martorell.

A preguntes de Joan Gelabert, molts ben preparades, responguern  na Xisca, en Melcior i en Pere Joan, tots ja veterans amb de la  ploma. En va fascinar, l'historian que mols contaren que de petits, nomes hi havia un llibre a ca seva i que aixo pots esser les despertes l'avidesa per llitgir i escriure. 

Fer poesia amb la realitat,  escriure novela amb molta imaginacio, o filosofar entre les dues coses, ens posa metes a cada un de noltros per seguir vivint  a un mon ple d'obstacles. Ens fa viure a un mon fantastic pero real (El mon de cada dia)

Escriure teatre, per veurel representat, o la poesia per posar li musica, o un guio, per veurer lo a la gran pantalla, podrien esser il.lusions per tot escritor.

Va esser molt animat, recordant fites, de la influencia que havia pogut tenir  l’escola  a la seva faceta i de com cada un d’ells  se les enginya per seguir escrivint, com a meta auto imposada  des de el punt de la filosofia, la poesia  i  la novel·la.  Raonament, art  o imaginació.

Els cinquanta any no serien res sense un 5  i per seguir la simbologia 5 estigueren a la taula. Anem a saber alguna cosa mes de cada un d’ells.






RAFEL CRESPI RAMIS

Pòrtol (Marratxí, Mallorca), 1961. És llicenciat en Filologia Catalana i en Filologia Hispànica. Treballa com a professor de Llengua i literatura catalanes a l’IES Berenguer d'Anoia, d'Inca (Mallorca). Ha guanyat diversos premis literaris de narrativa curta arreu dels Països Catalans. Ha publicat articles a diferents setmanaris i revistes. En l’actualitat és columnista del Diari de Balears. Fins al moment ha publicat dos llibres de narracions: Personatjes (sic), premi "Recull" de Blanes, (1984) i Silencis (1995). ¿Per què has vingut? (1996) és el títol de la seva única novel·la editada fins al moment.



És autor dels llibres de narracions ‘Personatjes(sic)’ (1994) i Silencis (1995) i de la novel·les ‘Per què has vingut?’ (1996) i “La música de les constel·lacions” (2005). Ha col·laborat amb Pòrtula, Lluc i El Mirall, És col·laborador del Diari de Balears.


L’any 1995 participa en les I Jornades d’Estudis Locals amb “El Pare Antoni Serra”. I el 1998 a les II Jornades amb “Bernat Palou i Estarellas, glosador portolà”.


Ha treballat a la conselleria de Cultura, des d’on l’any 2003 va coordinar el “Catàleg de publicacions escolars 2000-20003”.




JOAN GELABERT MAS









Pere Joan Martorell (Lloseta, Mallorca, 1972) és llicenciat en psicologia. Durant els últims anys s'ha dedicat a la política, sempre en el camp de la gestió cultural. Ha publicat els llibres de poesia Del record contra el temps (1995, Premi Llorenç Moyà), La veu del silenci (1996), Curs de matèria reservada (1997, Premi Martí Dot), Llibre d'Eros (1998, Premi de Poesia de la UIB), Breviari de la cendra (2001), Llibre de cera (2005, Premi Viola d'Argent dels Jocs Florals de Barcelona) i Dansa nocturna (2007, Premi Ciutat de Palma). Han aparegut poemes seus en les antologies Després del silenci (2000), 21 poetes del XXI, una antologia dels joves poetes catalans (2001) i recollits en altres llibres traduïts a diverses llengües. És autor del llibre de narracions Art de trobar veritat (2002) i de les novel·les Nocturn sense estrelles (2006) i Llibre de les revelacions (2007). Col·labora de manera regular a L'Espira, el suplement cultural del Diari de Balears.
https://www.grup62.cat/autor/pere-joan-martorell-castello/000031789
https://edicions1984.cat/autors/pere-joan-martorell/
https://www.lleonardmuntanereditor.cat/autor/pere-joan-martorell/
http://www.talentib.com/es/autor/pere-joan-martorell/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_Joan_Martorell




XISCA HOMAR BORRAS
Xisca Homar (Alaró, 1985) és llicenciada en Filosofia i màster en Pensament Filosòfic per la Universitat de València. Actualment escriu la seva tesi doctoral sobre el pensament del filòsof francès Michel Foucault. Aquesta investigació li ha donat l’oportunitat de fer estades d’investigació en diferents universitats catalanes i a la Universitat de Columbia a Nova York. Durant aquests anys ha publicat diversos assaigs filosòfics i articles d’opinió. L’any 2012 va guanyar el premi de comunicació científica Joan Lluís vives per l’assaig Una aposta per la resistència. Actualment fa feina com a professora de filosofia de Secundària i Batxillerat a l’IES Alcúdia i ha començat a publicar articles d’opinió al diari ARA Balears. Acaba de publicar la seva primera obra de ficció filosòfica, Aigua d’alta mar (El Gall Editor, 2017). A l’entrevista parlam del seu llibre, un assaig de ficció construït a partir de pensaments, estats d’ànim i notes de viatge. Ens aporta una visió filosòfica sobre els dubtes, la por, el temps, la identitat i la llibertat.
https://www.arabalears.cat/societat/Xisca-Homar-Hauriem-repensar-viure_0_1997200421.html
https://es.linkedin.com/in/xisca-homar-borràs-3059a258
https://www.dbalears.cat/opinio/2018/08/15/318491/legitima-excusa-filosofia.html
http://mallorcaliteraria.cat/llegir/obra.php?id=94
https://twitter.com/xiscahomar?lang=ca
https://www.elsaltodiario.com/el-rumor-de-las-multitudes/invitacion-a-pornotopia-de-paul-b-preciado
https://www.elsaltodiario.com/el-rumor-de-las-multitudes/a-proposito-de-las-ultimas-palabras-de-michel-foucault
https://www.elsaltodiario.com/el-rumor-de-las-multitudes/stonewall-o-por-que-no-es-inutil-sublevarse-una-lectura-de-judith-butler




MELCIOR COMES CLADERA


Melcior Comes (sa Pobla, Mallorca, 1980) és llicenciat en Dret i en Teoria de la Literatura. Autor de les novel·les L'aire i el món(Premi Ciutat d'Elx 2003), L'estupor que us espera (Premi Documenta 2004) i El llibre dels plaers immensos(Premi Ciutat de Palma 2006). També ha publicat, conjuntament amb altres joves autors, l’assaig Qui no mereix una pallissa! Les seves darreres novel·les són Hotel Indira(2014) i Sobre la terra impura(2018). 

Ha col·laborat, entre d’altres, a la Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio, el diari Ara, El Punt Avui, el setmanari Presència, el Diari de Balears, El Singular Digital i la revista Caràcters. L’any 2010, va ser comissari de l'exposició del CCCB Barcelona – València – Palma, amb Vicent Sanchis i Ignasi Aballí. És professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Ha traduït al català obres d'Honoré de Balzac i Víctor Hugo.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada