A LA RECERCA DEL NOM (ESPIGOLANT PER LES ACTES) (1)
Quan em varen demanar una col·laboració per aquest bloc vaig pensar que convendria fer una espigolada per les actes per aclarir la qüestió dels noms; és a dir, de quan l’Institut va passar de ser Instituto Nacional Mixto de Inca a Institut Berenguer d’Anoia. Per això, no hi havia altres fonts que acudir a les actes. Gran imprudència la meva! Pels qui no em coneixeu som, entre altres coses, una mescla entre l’esperit curiós i l’esperit xafarder. Per això he escrit gran imprudència la meva. Quan vaig tenir el llibre d’actes em va venir la quimera de començar-les a llegir des del principi. I com que hi he trobat moltes curiositats, amb punts i amb bones, aniré prenent notes i alhora les faré públiques a part o banda. Procuraré fer-ho de manera amena, evitant dades i noms, encara que sé que això s’adiu més a l’àmbit literari que no al rigor històric.
Per començar dir que el primer claustre es va fer dia dos d’octubre de 1970. Hi varen assistir setze persones. No cal dir que el director era en Joan Lacomba. En aquesta acta s’hi recull uns esdeveniments que es duran a terme per celebrar l’inici de les activitats acadèmiques. Així el 10 d’octubre se celebrarà una missa a Santa Maria la Major d’Inca. Coberta la vessant espiritual, per a la part acadèmica es va acordar que es faria una conferència a càrrec d’un membre de l’Institut Oceanogràfic dels dos que es proposaren: Miquel Duran Ordinyana o Guillem Mateu.
També en aquell temps hi havia activitats (complementàries) els dissabtes matins. Per això es demanen al claustre propostes, aquestes són les respostes recollides en acta: teatre, excursions d’art, història i geografia, un cor, excursions de geologia i biologia, seminari de cinema, alguna cosa relacionada amb la poesia. També es proposen altres activitats per al professors que no s’han apuntat a cap d’aquestes: concursos de redacció, pintura. També una revista del centre.
Surt, ai las!, la qüestió del nom. Com s’anomenarà el centre? Algunes propostes són: Llorenç Riber, Mestre Torrandell, [Guillem] Sagrera i altres sense especificar. Fent d’»espoiler» com es diu ara, us diré que fins a l’any 1980, gairebé 10 anys més tard, no hi haurà una resolució definitiva a aquesta qüestió plantejada el primer dia.
Com a darrera curiositat d’aquesta primera acta és que el batle d’Inca demana que dos professors del claustre s’ofereixin per a jutjar uns exàmens per a unes places de municipals.
(Un altre dia més...)
Rafel Crespí i Ramis, professor del centre des del curs 1984-85
Enhorabona per aquesta espigolada i que t'hi ha duit en part per ser curiós i xafarder i fins a sa pròxima❤
ResponElimina