APUNTET i segueix el blog

dijous, 27 de febrer del 2020

MARIA DE LA SALUT. Visita a l'Ajuntament

Avui hem visitat Maria, el poble que ha deixat el cultiu dels alls, per el lloguer turístic, ha tingut tant d’èxit que els bars del poble,  si hi voleu anar a sopar a l’estiu, convé reservar taula. A mes  es un turisme que consumeix producte local (tan per menjar, com  per serveis (llanternes  lo que sigui)

Havem parlat amb Biel Mas Oliver, batle de Maria, poble que te mes de dos mil cent habitants,  a mes tots els que venen de vacances a l’estiu, Ara anem a descobrir un poc mes el poble.

En el moment de la conquesta cristiana,  las terres de Maria integraven  el districte islàmic de Murùh. En el repartiment va recaure en la part del compte d’Empúries.

En un primer moment, Maria  no devia esser mes que una alqueria o llogaret, i per això depenia de la Universitat de Santa Margalida, el poble però anà creixent, i amb el temps  es feu mes grossa la necessitat de tenir església pròpia. A 1592 ja s’havia començat. . . (podeu seguir llegint a l’enllaç.


A Maria es parla una variant del català força particular, el mariando, que es caracteritza pel fet que confon la e oberta i la tancada així, Déu i deu (el nombre 10) es pronuncien igual, ['dew]. Aquest fenomen també es pot observar a les viles de Sant Joan i de Felanitx.

Maria a mes  es un poble sempre d’actualitat amb periodistes locals ben destacats ( En Damià i en Biel. Sa Plaça i Diari de Mallorca ) entre d’altres. També hi ha la revista local Fent Carrerany i associacions entra d’altes Blat Xeixa, També es famós el Rock &rostoll. Els premis Font i Roig o el certament literari per a Joves Premis Cavalleria de roqueta



Estàvem a la reunió  Biel Mas Oliver, Andreu Matas, Toni Moragues, Guiem Guasch i jo mateix. El motiu de la visita era el cinquanta anys del Berenguer, L’Institut d’inca d’aquell temps, L’Ajuntament ens cedirà algun local per fer l’exposició itinerant, o si organitzem alguna cosa al municipi. També participarà per dia 21 a la diada a Lluc, en ajudadarà en la venda de tiquets o fins i tot per posar un transport públic per pujar i baixar. 

Ens ha ates amb molta de cura, per lo que ja li faig arribar des de aquí mateix, les gracies anticipades i espera’m un gran participació  del poble de maria de la salut, 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada