APUNTET i segueix el blog

dilluns, 10 de febrer del 2020

POLLENÇA (Visita a l'Ajuntament )

Amb motiu dels 50 anys, visitarem l’Ajuntament de Pollença, un casal ple d’història. En diuen que hi havia dues escoles: Cals mestres (que hi anàvem els mes afavorits ) i cals frares.  Lo cert que Pollença en escola es pionera tenint en compta la figura de Guillem Cifre.


“L’any 1879 tornà a Pollença on hi fundà, pagada amb el seu patrimoni, la Institució Lliure de Pollença, coneguda més popularment com l’Escola de Colonya. Aquesta escola establí un model d’educació laica utilitzant metodologies innovadores pel seu temps (potenciava les excursions escolars, el diàleg professor-alumne, l'activisme...), la qual cosa xocà frontalment amb la moral tradicional i caci quil de l’època. Així doncs Guillem Cifre va haver de lluitar contra les "forces voves" del poble que veien com a amenaces aquelles idees excessivament afavoridores de les classes obreres i defensores d'una educació laica. Aquesta experiència pedagògica iniciada el 1879 durà fins a la Guerra Civil (1936).”

A l’any 1970, els alumnes passaren a anar a Inca per fer el batxiller superior i fou així que mols de pollencins i du moll formaren part del l’Institut d’Inca. Fins que el 3 de maig de 1980 fou inaugurat el nou a Pollença., Però va seguir estant a l’antic edifici, on ara hi ha l’escola de Música. El canvi al nou edificó,on estä ara, al Carrer Mare Alberta, va ser durant el cuts 1986/87.

A l’Ajuntament  em parlat  amb u batle D Bartomeu Cifre Ochogavia, i també ens han acompanyat Guillem Guasch i Toni Moragues. Li hem parlat de fer un poc de festa, per celebrar els cinquanta ari del Berenguer i que com  a representants dels Antics alumnes i professors les activitats que tindríem ganes de posar en marxa. 

En entra altres coses fer una diada a Lluc, que ben aviat posarem en marxa,  i que l’Ajuntament participarà activament, per lo que aprofito des de aquí mateix per dar li les gracies anticipades. 

L’edifici al peu del calvari, es una joia arquitectònica, plena  d’art. Joan Mas  esta ben present, vigilant que ningú es desmani.

Guillem Coll,  conegut com  Guillem Cifre de Colonya, dona dom a tot lo que es mou, a Pollença i per tot Mallorca.
Neix a Pollença amb el nom de Guillem Coll. Fill d'una família pagesa de Pollença que tenia arrelada la possessió de Colonya, fou sempre com un fill per als propietaris de la possessió, que al morir li donaren la fortuna, les terres i la finca on havien treballat els seus pares tants anys. No només heretà fortuna, també va ser adoptat pels seus senyors, pel qual, passà a dir-se, Guillem Cifre de Colonya.”

Bartomeu Cifre Ochogavia



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada