APUNTET i segueix el blog

dilluns, 9 de març del 2020

SANTA MARGALIDA, visita a l’Ajuntament


Durant l'època musulmana de Mallorca, Santa Margalida formava part del districte d'Algebelí, el qual amb la reconquesta cristiana va ser dividit entre les parròquies de Sant Joan de Muro i de Santa Margarida de Muro (corresponents als actuals municipis de Muro i de Santa Margalida).[4]
Fins a la seva segregació, al segle XIX, els territoris de Santa Margalida incorporaven els actuals del terme de Maria de la Salut.
Els habitants de Santa Margalida són coneguts com a margalidans o vileros, en aquest darrer cas pel costum de referir-se al seu poble com a La Vila.




El poble de Santa Margalida es remunta al s.XIII-XV. El seu nom és un hagiotopònim que deu el seu origen a l’advocació de Santa Margalida, la qual fou dedicada l’església edificada en l’alqueria de Hiachat o Yachat. Tanmateix, la denominació popular i la més corrent del poble de Santa Margalida és “la Vila”, terme que fan servir normalment tant els seus seus habitants com els dels pobles veïnats.
http://canpicafort.es/historia/santa-margalida/



Al llarg de la història la importància estratègica de la Badía d’Alcúdia ha donat pas a l’entrada de diferents civilitzacions. D’altra banda, les edificacions de tipus religiós conformen el paisatge humà del municipi. La principal herència obtinguda després de la conquesta catalana són els monuments eclesiàstics. A més, Santa Margalida és una terra posseïdora d’un ric llegat cultural que conserva vives nombroses festes i tradicions populars
http://canpicafort.es/que-fer/cultura-i-patrimoni/







Cap a la Vila hem partit, i a l’Ajuntament arribarem, no es mal de fer trobar lo, al carrer dels fassers, Passeig des Pouàs. Casa senyorial, antany propietat de Isabel Garau,  qui la dona , avui  la casa de la Vila. Els Garau compartien rivalitat en el poble amb els March, en temps de l’estraperlo.


Te 11.958 habitats, repartits  amb tres nuclis ( Son Serra de Marina 626, Can Picafort 7.441 i al poble 3.891). A l’estiu la cosa canvia molt, però molt, ja sigui pels estiuejants dels pobles de veïnat,  per las places hoteleres (10.000)  o per el lloguer turístic. A l’any 1970 Can Picafort tenia 200 habitants.

Ara 50 després, visitarem el batle Marti Angel Torres Valls, que ens va rebre amb companyia de Rocío Romero Galera. Els antics alumes que assistiren a la reunió foren Toni Moragues, Guillem Guasch i jo mateix, per contar li les activitats que pensem dur a terme.

La mes eminent, seguida per la que organitza el Berenguer (El Berenguer es posa la Toga, dia 19 al saló d’actes de l’Institut) serà la dia 21 de març (Diada a Lluc). Organitzada per antics professors i alumnes.

El programa es el següent, Arribada a les 11 del mati, seguidament es fera una ofrena floral, una visita guiada al Monestir, Un record per totes les persones que ens han deixat, centrat amb dipositar  una flor a nivell personal. A l’acolliment es faran activitats culturals i acabarà amb un dinar d’arròs brut.

L’Ajuntament, ha disposat de dos llocs de venda de Tiquets,( a la Vila i Can Picafort)  i si ha gent abastament  sortirà un transport públic, davant les oficines municipals de Can Picafort a les 10 hores  i a les 10.15 a la plaça, devora l’olivera. A mes fera difusió del  esdeveniment a les xarxes i físicament.

Si es fa alguna altra activitat, Teatre , alguna xerrada o l’exposicio itinerant, no hi ha inconvenient per la cessió de locals sempre que es demani amb antelació suficient.

Aprofito, per dar li les gracies anticipades, per la col·laboració  que ens ha adelantat i esperem que tot surti lo millor possible.

Gracies Marti i Rocío.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada