APUNTET i segueix el blog

dijous, 5 de març del 2020

BUGER Visita a l’Ajuntament


Búger és un poble amb un important llegat històric en el seu passat més remot. La cova natural de Can Mossenya, al vessant sud del puig de Sa Mata Grossa, és el vestigi més antic de l'ocupació humana al terme, tot i que Búger compta amb unes altres restes prehistòriques d'importància situades al poblat talaiòtic del Rafal des Puig. A més la proximitat amb la via Palma-Pollentia va afavorir, a l'època romana, l'ocupació humana de la zona igual que, al període islàmic, les bones condicions de regadiu, afavoriren la construcció de molins d'aigua, la qual cosa va determinar una pròspera horticultura, l'expansió de l'alqueria, al puig, i de diversos rafals, a altres turons, costers i zones baixes. A l'època islàmica, pertanyia al juz' d'Inca. . .



https://ca.wikipedia.org/wiki/Búger


Avui hem visitat  Búger, un poble a dalt d’un turo, amb unes vistes precioses. Molta de gent del poble va anar a l’Institut d’Inca fins que es va obrir l’IES Can Peu Blanc a sa Pobla.
L’edifici de l’Ajuntament és molt agradable i vistós. Mira al sud, per por del vent de tramuntana. A dins hi hem descobert un grapat de llibres antics, de Búger, que es venen a bon preu. Però amb les preses m’he quedat amb les ganes. En tornar no passarà.
Ens ha rebut el batle, en Pere Torrens Escalas, que ens ha atès molt amablement, tambe hi eren en toni Moragues i en Guillem Guash i jo mateix. La Diada a Lluc li ha semblat molt interesant. Té paperetes a disposició dels qui es vulguin apuntar al dinar i ha ofert un bus per pujar si es fa un grup prou nombrós, tot un detall.  Aquesta informació ja està penjatda al Facebook del Ajuntament i també  es difondrà a traves de les xarxes i grups de watsapp.
Si fem algun acte al poble ens deixaran alguna dependència municipal  o per a l’exposició itinerant, a veure si ens animem!
Moltes gracies anticipades  per l’esforç i per l’atenció i esperem que tot surti molt bé.
Val la pena pegar una ullada a la pàgina del Ajuntament, força completa. Ens ha agradat especialment el glosat den Marti Picaroler, a veure si us agrada








Home fidel, com Déu vol,
en Martí Picaroler
va intentar un picarol
i li comprà un foraster.
El picarol d´en Martí
prest travessà l´horitzó
i anà a parar, joiell fi,
dins un Museu del Japò.
En japonès, l´escrit breu
d´un rètol canta ben clar:
"En Martí amb l´ajut de Déu 
a Búger així el modelà"
El picarol té en el so
la veu de l´eternitat
i el batec lleial del cor,
la pau i la llibertat
I tot el món imponent,
quan el picarol ressona,
de Búger admira la gent,
la terra, el Sol i la dona.





Quant a la vida política de les primeres dècades d'independència, va estar marcada, sobretot, als anys de la Restauració, per l'hegemonia de la família dels Mascaró, a través de les activitats dels batles Pere Josep Mascaró (1872-1896) i Antoni Mascaró (1902-1917), tot i que l'hegemonia caciquil dels grans terratinents va ser, a diferència d'altres indrets de Mallorca, matisada per l'existència d'un sector important de petits i mitjans propietaris, a més de sectors menestrals com els sabaters i el contingent de l'emigració que retornava amb ideals renovadors. https://www.ajbuger.net/ca/historia-de-Buger... 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada