APUNTET i segueix el blog

dimarts, 10 de març del 2020

ALCUDIA, Visita a l’Ajuntament

Després de la incorporació de Mallorca a la Corona d'Aragó l'any 1229, el rei Jaume I d'Aragó va dividir l'illa en 8 parts. Quatre quedaren en mans del mateix monarca i les quatre restants foren per als nobles que havien ajudat en la conquesta. Alcúdia quedà dins els territoris que pertanyien a Jaume I. El monarca atorgà plaça als cavallers de l'orde del Temple a Pollença i unes terres als afores d'Alcúdia (pel puig de St. Martí).
El primer nucli de població musulmana d'Alcúdia nasqué entorn de l'alqueria musulmana d'Alcúdia (en àrab vol dir 'el pujol'). No obstant això, la primera parròquia se situà a l'alqueria de Guinyent, situada devora la d'Alcúdia, i s'anomenà Sant Jaume de Guinyent. Però l'alqueria d'Alcúdia prengué més importància demogràfica i el 1298 el rei Jaume II de Mallorca va determinar que la nova vila se situaria entorn de l'alqueria d'Alcúdia i la parròquia es desplaçaria al nou nucli, si bé es mantendria l'advocació del sant. Per aquest motiu va comprar una casa, un tros de terra i un solar per a edificar l'església, la rectoria i el cementeri. Aquell mateix any, per orde del mateix rei, hom començà a bastir les murades, que foren acabades el 1362 durant el regnat del rei Pere IV d'Aragó.[6]
Jaume II també ordenà de comprar un terreny per fer-hi l'hospital militar d'Alcúdia, just davant de l'església parroquial de Sant Jaume, el qual és, actualment, el Museu Monogràfic de Pol·lèntia.



Tenim notícies de que la ocupació humana d’Alcúdia es va produir en el període pretalaiòtic (2000-1200 aC). Els talaiots, construccions megalítiques que donen nom a la cultura talaiòtica (1200 –123 aC), són abundants en el municipi. Dels que se conserven en l’actualitat podem destacar el Poblat de Son Simó.
El cònsul romà Quint Cecili Metel va incorporar Mallorca a la República de Roma l’any 123 aC i fundà les ciutats de Pol·lèntia i Palma.
Les restes arqueològiques de la ciutat de Pol·lèntia, situada a escassos metres del nucli d’Alcúdia, demostren la prosperitat econòmica que feu créixer la ciutat: cases senyorials, un teatre, botigues i d’altres edificis públics i privats en són bona mostra. Les invasions dels Bàrbars en el segle V fan que Pol·lèntia entri en procès de decadència i destrucció. Els Vàndals saquejaren la ciutat entre 425 i el 455, fet que està evidenciat en les excavacions arqueològiques.

Alcúdia tenia a l’any 1900, 2.718 habitants . A dia de avui en te,  17.435.  Aspergits, per  a la platja 4.999, a la marina de Manresa, 574, a son Fe, 335, al port, 4.953, al mal pas Bonaire, 586, i a la Ciutat 6.033. Li toquen 17 regidors.

Avui ens ha rebut la batlessa, Bàrbara Rebassa Bisbal , també el regidor Tomàs Adrover Alberti, i m’han acompanyat, Tomeu Pons Rebassa, Toni Moragues, Andreu Matas i Guiem Guasch. Hem parlat dels 50 que fa l’Institut d’Inca, i  dels actes que pensem fer, a mes dels programats per el Berenguer.

Si fan falta espais, per fer algun activitat a la ciutat,  tals com xerrades, obres de teatre , o l’exposició itinerant. També hem parlat de la diada a Lluc que tindrà lloc dia 21 de març, que contem amb l’assistència de les autoritats municipals.

L’Ajuntament posarà un bus, a disposició dels que ho sol·licitin a la compra del billets. Podran comprar se al mateix Ajuntament, a la biblioteca Can Torro ( també a la Gestoria den Tomeu Pons ASEFCO ALCUDIA SL , i fins i tot a la farmàcia Gelabert). Sortirà de davant can Torro.

Com sempre aquestes visites, es parla un poc de tot, i avui encara amb mes efusió, per el dinamisme i pro activitat  de na Bàrbara. Al final hem visitat a la directora de la biblioteca Xisca Nicolau i a las Xisques que hi fan feina, que son un parell, i que  podrien organitzar una de les activitats programades per a la diada. 

Donar las gracies anticipades a na Bàrbara, per l’atenció rebuda, i la participació a la diada, així com al altres membres de l’Ajuntament que hi venguin.

Moltes gracies Bàrbara.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada