APUNTET i segueix el blog

dilluns, 11 de novembre del 2019

SAPS QE VA COSTAR FER L’INSTITUT?




 


Corria l’any 1.969, i ara  ens consta situar nos  com era la vida a Mallorca, al meu cas tenia 14 anys  i ves a saber que voltava dins el meu cap a aquells dies.

Mallorca, encara dormia entre la tranquil·litat als pobles i el camp era un jardí, Els ametlers encara floraven al febrer i les terres bones per cultivar cereals s’omplien de gent treballadora  enfilats ens carros , estirats per mules o cavalls. El rellotge era l’ombra que projectava el sol i la jornada de feina era a la sortida fins la posta. Tot i així el temps no contava. Alguna maquina agrícola  ja volia mostrar el nas i si havia algun cotxe era pel diumenges anar a passejar, però poca gent en tenia. (El Seat 600  havia començat a fabricar se a 1957 i valia unes 65.000 pessetes) era un luxe.

Per Altra banda el turisme, ensumava els aromes de la virginitat del paisatge. L’aeroport no vos podeu imaginar com era i alguns hotels ja arrabassaven l’arena de les platges per estirar hi les arrels. Els barcos atracaven  amb  gent plena d’embolics i els avions giraven les elices  per alçar-se i veurà el paradís que es volien menjar. (A 1969 el nombre de turistes va esser 1.935.000 )

Mentre tant devers Madrid que ja ensumaven l’entrada de divisa  per una banda i la l’altra la  necessitat de donar cobertura a la demanda de població que anava creixen i feia  falta de espais a on estudiar. 

Per fer nos una idea, els nins que decidien  o podien estudiar Batxiller  era aproximadament un 10 per cent, carrera un 3 i la resta que optava pel certificat d’estudis (obligatori) un 50  per cent no hi arribava. (no son dades estadístiques sinó una observació al meu poble a 1965  )  Però a Mallorca encara també hi havia nins sense escolaritzar.

Es ben cert però que la vida anava canviant de manera accelerada. El camp que just donava per viurà però no feia rullar massa doblers així que els pares volien lo millor per el seus fills  i l’única manera era estudiant. El Ministre Villar Palasí  que va impulsar reformes educatives  a tots el àmbits fen possible l’educació gratuïta va crear una bombolla constructiva. (228 Instituts nacionals)

Es complicat establir si el cost era exagerat, he trobat un anunci d’un pis a inca a aquella època per 280.000 pessetes, per tant el preu seria el equivalent  55,77  pisos. Crec recordar que un hotel a ca’n Picafort va costar uns 7.000.000  (hotel Haití) finançat en lletres de canvi (ja en corregireu si vaig errat.

Aquí unes imatges del vídeo (en alemany) del turisme a Mallorca 1970







Era un edifici de 44 aules, Laboratori de física i ciències naturals  i dependències de manteniment i per seminaris de grups reduïts, Aula de dibuix, de musica i una escola hogar, a mes d’un gimnàs de 150 m. No hi havia menjador.

Porta principal

altres enllaços
BOE

VIQUIPEDIA








Diario de Baleares 11 d'octubre 1970


FESTE DEL 50 ANIVERSARI DEL INSTITUT  INCA GARCILASO DE LA VEGA A CORDOBA
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/centros-tic/14004841/helvia/sitio/upload/Libro50aniversariodelIESIncaGarcilaso.pdf

50 ANYS AL MITJANS DE COMUICACIO
https://www.ultimahora.es/noticias/part-forana/2019/05/06/1078067/pep-servera-berenguer-anoia-fue-especie-revolucion.html
https://www.diariodemallorca.es/part-forana/2019/03/03/ies-berenguer-danoia-inca-prepara/1396765.html





2 comentaris:

  1. Bones, m,agradat i emocionat molt ,traslladar me a na aquells anys , x mi, poder anar a L,INSTITUT, va ser el poder descubrir el q cercava i no trobava, NO SOLS ACADEMICAMENT, SINÓ PERSONALMENT.. Mil gràcies i enhorabona x tanta feina ....
    E G.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gracies E G, la imaginació ens pot transportar bebè al passat. i al futur?

      Elimina