APUNTET i segueix el blog

dijous, 28 de novembre del 2019

A la recerca del nom 5 SEGON CURS

Comença el segon curs....!



El 4, 6 i 9 d’octubre  del 71 se celebren els primers claustres del segon any. Se saluda el professorat nou. Dos noms que vull remarcar, a títol personal que vaig tenir la sort de conèixer com a professors: en Francisco Díaz de Castro, el vaig tenir a la UIB, de llengua i literatura castellana. I també en Pascual Comín, a son Ferriol, quan cursava primer de BUP. . Val a dir que del curs anterior hi feia feina na Pilar Romea, que també la vaig tenir a l’IES Antoni Maura i que actualment hi té dos nets que cursen primer de Batxillerat.



Hi ha problemes de nomenaments, per això es comença tard. El professorat es reuneix per seminaris per avaluar la situació. Mancances. Anglès no tenen una aula adaptada de mitjans audiovisuals, ni material audiovisuals. Els de filosofia i castellà anoten la mancança de bibliografia adequada. Gi H volen un projector de diapositives. FiQ i CN demanen que hi hagi dues hores pràctiques a la setmana. El Sr Homar (EF) fa una sèrie de peticions, la més destacable és que primin les competicions esportives sobre «las associaciones estrañas al Instituto» per tal de facilitar una assistència assídua  als entrenaments [Pensem que en aquell temps hi havia els campionats escolars esportius i el centre, copes, medalles i fotos en donen testimoni, va ser capdavanter a Mallorca]. També es dona compte del nomenament d’un nou cap d’Estudis,correspon per ser obligat que aquest càrrec recaigui en un numerari, al senyor Luís  Alonso Sanchez de Molina, agregat de matemàtiques.



En el claustre de dia 9 s’informa bàsicament de la poca preparació amb què els alumnes accedeixen a COU (el curs anterior es deia Preuniversitari) El professorat assenteix que per a seguir les directrius d’aquest curs, la tasca del professorat serà «ardua y llena de dificultades» no obstant això, les intentaran vèncer-les.



Claustre de 10 octubre del 71



S’elegeixen els tutors.  Cada professor mostra les seves preferències per al grup que vol tutoritzar. Es miren de complaure les peticions tot i que se segueix el criteri de tenir els mateixos alumnes del curs anterior. Una curiositat. Se renoven els càrrecs directius. A més de Director, Secretari, cap d’estudis, hi ha el de vicedirector i vicesecretari. També hi ha un càrrec que jo no he conegut, ni com a alumne del Maura ni com a professor d’aquí: interventor.



La conflictivitat a l’ensenyament.



És notori que, si ho miram amb perspectiva actual, la conflictivitat a les aules ha canviat molt. Hi ha hagut un retrocés en la focalització del conflicte. Així, els anys 70, la conflictivitat es trobava a COU (17 anys) . Més tard quan jo cursava el BUP i vaig començar a exercir de professor, la conflictivitat era a segon de BUP (16 anys) Després passa a primer BUP i tercer ESO (15 anys) ara es troba a primer ESO (13 anys) [l’edat es refereix a la que tenen els alumnes en acabar l’any natural del darrer del curs acadèmic]



La durada de les Juntes d’Avaluació i els modals



Pel claustre de dia 20 de novembre del 71 ens assabentam que les juntes d’avaluació duraven 50 minuts, alguns professors es queixen que els falta temps.  Quan jo vaig començar l’any 84, duraven 30 minuts, i les fèiem retre. Teníem 40 alumnes per aula.  Ara tornen durar una hora.  El pèndol sempre oscil·la.



Per altra banda [c. 1/12/71] el president de l’APA, en aquells temps devien tenir o els donaven veu al claustre, proposa que les primeres qualificacions no baixin de 3 per als suspesos i no superin el 7 per als aprovats. Esgrimia la raó del desànim i ara en diríem l’autoestima, si un alumne té un 1 o un 2 té la moral per terra.



Més coses d’aquell temps.



En el mateix claustre, el president de l’Associació de Pares, el sr. Ventayol, que es informat que el dijous (suposam que  és el següent a la data) el capvespre se suspendran les classes per assistir a una representació d’una obra de teatre patrocinada per la Secció Femenina, l’autorització per a no celebrar classes s’hauria obtingut del la Delegació Provincial del Ministeri d’E i C.



També es proposa al claustre la necessitat de senyalitzar bé la carretera per evitar accidents quan els alumnes entren a l’institut o en surten. El president diu que convé que el centre faci la petició al Govern Civil. El Sr. Homar [ que tenia lligams amb el Movimiento, per tant devia estar ben informat] sap que el pressupost destinat a senyalitzacions ja està esgotat i que hi haurà dificultats per atendre la petició. No obstant es la petició al  farà al Govern Civil.



La parròquia d’Inca, (suposam que Santa Maria la Major) organitza un concurs de Betlems, prèviament el director n’ha informat el director espiritual, s’insta els tutors perquè facin conèixer la iniciativa entre els alumnes, el centre també podrà premiar els millors. [c . 11/12/71].



El director informa  [c. 18/12/71] de la possible concessió de bosses (suposam que són subvencions) de viatges per a alumnes de 6è curs; Per a la concessió es demanen 3 professors voluntaris els quals  a més d’acompanyar els alumnes hauran d’elaborar per sol·licitar dites borses, a) el pla científic del viatge; b) l’itinerari; c) El pressupost detallat. [Ara no hi ha borses,  però hi ha paperassa]



.El director informa de la possible concessió de bosses (suposam que són subvencions) de viatges per a alumnes de 6è curs; Per a la concessió es demanen 3 professors voluntaris els quals  a més d’acompanyar els alumnes hauran d’elaborar per sol·licitar dites borses, a) el pla científic del viatge; b) l’itinerari; c) El pressupost detallat.



Torna a sortir la qüestió del nom.



El director proposa davant el sr. Ventayol [APA] [c.01/12/71] el nom de Guillem Sagrera com a titular del centre. El president de l’APA contesta que abans s’ha de consultar l’Ajuntament d’Inca perquè en proposi un i l’APA també en proposaria. Tornen a sonar noms com Guillem Sagrera, Llorenç Riber, Miquel dels Sants Oliver i Costa i Llobera.





Un altre dia més...



Rafel Crespí  Ramis, professor del centre des de 1984

2 comentaris:

  1. Rafel Crespi: segur que llegeixes bé les actes dels claustres... pel que dius semble que el president de l'APA assistia i intervenia als claustres... Jo no recordo que hi hagi assistit mai
    Joan Lacomba

    Ni jo, just el cos que pertanyia
    Toneu Cerdà

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Joan Lacomba. Crec llegir bé les actes. No vol dir que en algun moment, per la manca d'elements contextuals,pugui malinterpretar les paraules. Per contestar-te et citaré literalment el que diu l'acta d'1 de desembre de 1971. "Se suspende momentaneamente la distribución para que entre en la sala el presidente de la Asociación de Padres de alumnes ante el cual el Director expone la conveniencia de suprimir las clases del jueves por la tarde debido a la representación de una obra de teatro para alumnos patrocinada por la Sección Femenina"[...] "El director propone el nombre del Arquitecto Guillermo Sagrera para el Instituto, el Sr. Ventayol, presidente de la asociación cree conveniente consultar antes al Ayuntamiento de Inca..[...] El Director habla al Sr. Presidente de la Asociación que seria preciso inducir a los padres a la lectura del Reglamento de Orden Interior.[...] Habla el sr. Ventayol sobre el problema que representa para un padre el que un hijo se presente ante él con un 1 o un 2..." Totes aquestes citacions són de l'acta de 1 de desembre del 71. A més, aquest Sr. Ventayol de la darrera citació no pot ser el Sr. Ventayol membre del claustre perquè justament aquest dia consta com a absent.
      Cordialment.

      Elimina