APUNTET i segueix el blog

dijous, 19 de desembre del 2019

A LA RECERCA DEL NOM (6)

A més de qüestions sobre organització interna, en el claustre de 12/1/72 també es posen de manifest dues coses que s’han repetit al llarg dels 50 anys. Encara que siguin d’índole diferent i ser com a sacrílegues posar-les al mateix sac. Per una banda, l’Associació de Pares  fa sengles donatius, un de 5000 pts, (ara són 30 €) per comprar llibres de la biblioteca i un altre quantitat idèntica per a una borsa d’ajuts als alumnes de COU que no poden comprar els llibres per atendre el curs. (Ara també passa, amb alguns alumnes d’ESO). La segona qüestió és què fer per Sant Antoni. Molts de pobles, en aquell temps amb alumnes que corresponen al centre, fan festa, però el calendari escolar és el que és. Els professors demanen que es pugui fer festa, la resposta de la direcció és que el calendari ve fixat per les autoritats gubernatives i només poden fer festa el dia de la festa de la localitat on està ubicat el centre. Ara encara passa el mateix.



Torna a sortir el nom.

L’Associació de Pares proposa el nom de Fray Juniper Serra per al centre. El Sr. Homar contesta que ja hi ha una entitat educativa amb aquest nom a la província i podria ser un impediment per tal de donar aquest nom al nostre centre.



La projecció del centre a la comarca.

No em queda clar a l’acta si és un suggeriment de l’inspector, sr. Cirac, o si forma part de la memòria trimestral, el cert és que en el claustre de dia 15 de gener del 72, per tal de projectar el centre a la localitat, acorda que s’organitzaran uns concursos  de dibuix, narració, teatre i fotografia per a alumnes de 5, 6, i COU de la Comarca, surten professors voluntaris per elaborar-ne les bases.



Des de fa uns anys, potser una vintena, perquè el temps passa molt ràpid, exalumnes del centre que són universitaris venen a l’institut a explicar la seva experiència als alumnes de 2n de BAT. Ja l’any 72 es va proposar una experiència semblant. L’acta diu així textualment (no fos cosa interpreti malament) (...) «La senyora Gual ha comunicat l’oferiment d’alguns companys de diferents carreres universitàries per informar els alumnes de  COU» No sabem si els companys són de la Sra Gual o dels alumnes del centre. També suposam que han d’informar del que es trobaran a la universitat. Es veu que aquestes xerrades o unes altres d’orientació universitària es dugueren a terme dia 26 de gener del 72 ja que al claustre del dia següent es discuteix si l’assistència a aquestes hauria de ser obligatòria i també el coordinador de COU troba que les conferències han estat  profitoses perquè  alguns s’han decidit per cursar carreres exposades a les xerrades.



Els consells orientadors.

Aquesta novetat de la LOMQUE no és tan nova, ja l’any 72 es decideix passar un test als alumnes per poder-los orientar millor. Això prové d’una Ordre Ministerial de 31 de desembre del 71, que parla de normes complementàries d’avaluació.



Guàrdies.

En el claustre de dia 15 de febrer es parla d’anar a guardar els alumnes de COU, si és que falta un professor, Curiosament, en aquell temps l’ordre preferencial per cobrir les guàrdies era dels superiors als inferiors [ara és precisament a la inversa]



Quan no hi havia sobreprotecció

Un dels temes calents del segon trimestre del curs 71-72 fa referència a l’expulsió o no d’uns alumnes. Segons l’Associació de Pares [carta al claustre de dia 8 de febrer, intervenció directa al de 1 de març] es tracta d’una expulsió mentre que el claustre opina que ha estat una baixa voluntària. Posats els fets en coneixement de les famílies afectades, aquestes, veient que els fets -o millor dit, les malifetes dels fills- no s’ajustaven al Reglament d’Ordre i no hi havia propòsit d’esmena, decidiren donar-los-hi. [Ara les coses no són així, i si són de morro fort posen un contenciós]



Ja hi havia professors despistats

No direm els noms, però al final del claustre esmentat, un professor va demanar la paraula per a expressar la disconformitat amb una sanció imposada per arribar tard. Pel que es llegeix entre línies, es veu que era la tònica d’aquest professor i ho havia estat el curs anterior. Una professora sortirà en defensa del sancionat dient que «com tots sabem x és molt despistat». La cosa no passa d’aquí: una petita enganxada entre els mantenidors de l’ordre i els que l’han de complir. [Ara, tot i els famosos marcatges, també passa el mateix, hi ha gent que arriba tard]



Rafel Crespí i Ramis, professor del centre des del curs 84/85

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada