APUNTET i segueix el blog

dilluns, 13 de gener del 2020

A LA RECERCA DEL NOM 8


A LA RECERCA DEL NOM 8

I ja som al curs 72/73



El canvi en la direcció comporta nous càrrecs en la directiva. El cap d’estudis és en Carles García, agregat de matemàtiques, i el vicesecretari, en Bartomeu Cerdà. Els dissabtes continua havent-hi activitats complementàries. Només es podia fumar pels passadissos si els alumnes eren de COU. Una altra curiositat és l’existència, en aquell temps, d’un tutor de becaris. I, tot i que a algú li pugui semblar la prehistòria, es planteja la necessitat d’un professor encarregat del material audiovisual. També hi havia guàrdies de pati.



Ai la disciplina! Un autèntic maldecap, ara i sempre.

En el [c. 04/11] es formula la necessitat de crear una comissió de disciplina per a «aconseguir una major educació dels alumnes».  També es va establir un sistema de punts, semblants actualment a les amonestacions o al carnet de conduir. Quan es perdien els cinc primers punts avís de pèrdua de matrícula, al segon cicle de cinc punts perduts aquesta pèrdua es feia efectiva i constava al llibre d’escolaritat.



I la burocràcia que sempre ens acompanya.

Tot i que havia sortit en algun amb anterioritat, es remarca que s’han de fer actes tant de les reunions de seminari (departaments, ara) com també de les de les juntes d’avaluació.



Nadal 72

Betlemet al Hall i algunes activitats el carrer dia de classe.  Com ara, més o menys, no feim betlems però es fa un arbre laic i també el darrer dia de classe es fan activitats diverses: cantades de nadales, xocolatada solidària i allò que pugui sortir.



Conferències per als de COU.

En el darrer claustre de desembre es parla de fer unes conferències per als de COU. No s’especifica la finalitat ni la matèria. Al següent sabem que el cicle començarà el 13 de març i el primer ponent serà el Sr. Santa Maria [sic]. Es deu referir al doctor Álvaro Santamaria?



Més èxits esportius

Concretament en atletisme i escacs, campions. Els meritats són na Maria Capó, en Bartomeu Tortella [atletisme] i en Francesc Aguiló [escacs]. En el c. 14/04/73, es tornen a felicitar, i s’especifica que  la primera ha quedat com a millor esportista de Balears, categoria Infantil, proclamada per la Delelgació Provincial de la Secció Femenina. El segon també en categoria infantil, mentre que en Francesc Aguiló  ho és en la categoria juvenil. Ambdós proclamats per la Delegació Provincial de la Juventud.



Els recordatoris de sempre.

S’escau en el claustre de 14/04/73, la puntualitat suplicada als professors, si no s’és puntual hi ha massa desordre. Quantes vegades he sentit aquests admonició al llarg dels 35 anys que duc a la casa?

Actes de final de curs.

La proposta havia sortit en un claustre anterior i ara es concret [19/05/73]. Hi haurà missa per als familiars difunts dels alumnes i diversos «actos de recreo»: coro, taula gimnàstica, partit de futbol....



Començaran les obres del menjador.

Com gairebé tots els estius de l’existència de l’institut s’han fet obres majors o menors. Aquesta, anunciada [al c. 28/06/73] és la del menjador escolar, un problema des dels inicis. Es preveu que entri en funcionament aviat. També es felicita públicament el Sr. Homar, que rebrà un homenatge de l’ajuntament d’Inca el dia del patró.



Curs 73/74

Comença el curs [c. 2/10/73] amb els recordatoris de sempre: que el professorat posi interès en les guàrdies. També s’insisteix en fer pràctiques constructives en comptes de repressives per als alumnes que no observen bona conducta. (Ara se’n diu pràctiques restauratives i també acció tutorial, xerrar amb els alumnes per veure troben el camí que mena al bon comportament). També deduïm que les oposicions per accedir al cos d’agregats es realitzen el primer trimestre del curs,  ja que de les actes es desprèn que els seminaris afectats han de suplir les hores del professorat que es trobi opositant. Ah, i torna a sortir el tema del nom del centre. 



Torna a sortir la qüestió del nom

Un professor fa la pregunta sobre el nom a posar, surten alguns noms, que no s’especifiquen, però no s’arriba a cap conclusió definitiva. [c. 2/10/73]



Nou canvi de director

Per motius no especificats cessa com a professor del centre – i per tant com a director- el Sr. Antoni Vicens, és substituït pel Sr. Carles García, abans cap d’estudis, que alhora el càrrec és ocupat pel meu estimat Sebastià Oliver Camps. La marxa del sr. Vicens i la reducció d’hores del sr. Oliver comportarà l’entrada al centre de la professora Natividad Venegas, companya que va ser des que vaig entrar al centre fins que ella es va jubilar. El director anuncia que durà una tasca continuïsta respecte a les dues anteriors juntes ja que «val més fer poc i bé que molt i malament».



Més agraïments

S’agraeixen les iniciatives que s’han duit a terme en Jardineria, tancament [del recinte], stand del Dijous Bo i Organització de la Biblioteca, en aquesta darrera també hi han participat dos alumnes de COU, [c.17/11/73]



Comença el ball de timbres.

En les fórmules per mirar d’agombolar millor el centre, un dels recursos són els timbres. Si han de tocar un pic, o dos. Ara, per exemple en toquen dos a l’entrada del matí, i a l’entrada de cada pati. Entre classe i classe només un. Es decideix [c. 17/11/73] que només toqui una vegada per evitar confusions.



S’ensuma el menjador (però no arriba)

[19/01/74] surt el tema del menjador. Es parla d’una carta que el director vol enviar als pares per, suposam, informar del tema. També es demana confeccionar llistes dels alumnes que pensin quedar-s’hi a dinar una vegada acabades les obres. De totes maneres en el claustre de febrer queda clar que el menjador no es posarà en funcionament fins al curs següent. També sabem que l’institut hi ha posat el local, la Delegació Provincial les obres i l’Associació de Pares s’ha fet càrrec de les instal·lacions elèctriques.

Ajudes als alumnes.

Hi havia les beques per a estudis i transport. A la qual s’hi afegirà de cara al curs vinent  la de menjador. També  es parla, [23/02/74] d’una beca salari per a una alumna, no s’especifica quina, destacada del centre.



Robatoris.

 Es veu que es varen robar dues carteres de les de dur doblers- una al gimnàs i l’altra a la sala de professors. Es prohibeix l’entrada d’alumnes a la sala de professors. Es  parla de posar un timbre a l’entrada de dita sala.



Les taquilles de la sala de professors.

En el mateix claustre s’informa de la col·locació de taquilles  per a posar les coses personals de cada professor. [Ignor si són les mateixes que hi ha ara, i que feim servir, però supòs que sí]


Rafel Crespí i Ramis, professor del centre des del curs 84/85Añadir leyenda


1 comentari: