APUNTET i segueix el blog

dimecres, 22 de gener del 2020

A LA RECERCA DEL NOM 9



Canvi de sistema educatiu.

El curs 74/75 va entrar en vigor la nova llei d’Educació, que comportà la desaparició del batxillerat elemental, l’arribada de l’EGB i el BUP. Això es reflecteix  en les actes d’aquest període, tractant aspectes que fan referència a l’organització interna així com també a la incidència que pot tenir de cara a la contractació del professorat.



Nova composició del claustre.

Hi haurà, no sabem a partir de quan, una nova organització del claustre. Per una banda, un claustre per a Numeraris i encarregats de càtedra i un altre, dit, Junta General de Professors,  en què hi participaran tots els altres.



Més guardons.

En Sebastià Llabrés Segui se’l felicita per haver obtingut el premi Provincial de Literatura, així com també el 2n premi al certamen de pintura Francesc Comes.



Més curiositats.

En el claustre de 28/06/74 el director avisa el professorat que vulgui continuar el curs vinent, suposam que els interins,  ha d’emplenar una instància i lliurar-la a direcció.



Curs 74/75



Nou director i nova junta directiva.



[30/10/74] Claustre extraordinari. Presentació del nou director, Sr. Matas, Vicedirector. Pere Font Bestard, cap d’Estudis, Sebastià Oliver; Secretari Llúcia Llompart, Vicesecretari. Bartomeu Cerdà.



Eterns problemes, voltes i més voltes.

Un dels problemes que hi havia i que hi ha, i segurament hi haurà, és acceptar els justificants de les faltes d’assistència, al mateix claustre es proposa que siguin els pares que demanin permís – justifiquin- anticipadament en aquells casos que l’absència sigui prevista.  També se suscita el tema de la durada de les juntes d’Avaluació, es proposa passar de llarg per sobre dels casos clars i només entretenir-se en aquells problemàtics. Potser ara hauríem de tornar, com es diu, a les carreres velles. No es farien tan llargues. Ep! Opinió meva personal! Que no hi hagi malentesos!



Una qüestió burocràtica i laboral.

El conserge de l’any 74, no sé si abans també, era el Sr. Sebastià Borràs, aquest senyor comptava en aquells moments amb 57 anys, un més del permès per entrar en el cos del «personal subalterno del estado» El claustre dona la seva aprovació unànime perquè consti l’eficiència de la seva tasca i ho acompanyi a la sol·licitud perquè aquest any de més que té no sigui un impediment per aconseguir la plaça desitjada. Al següent claustre, [14/12/74] s’informa que totes les gestions han donat un resultat negatiu.



Una fotocopiadora i un moble nou.

[14/12/74] S’informa de l’adquisició d’una fotocopiadora i d’un moble per a posar adequadament els objectes personals dels professors. Adjunt foto per saber si és aquest que custodiam al Departament de Llengua i Literatura Catalana.



Més activitats: un cineclub i el coro

El sr. San Martin, professor de filosofia,  informa de la creació d’un cinceclub que no només és obert als alumnes del centre sinó també a tota la Ciutat d’Inca. El president n’és el mateix director del centre. També la senyora Maria Borràs, professora de música, informa de la propera actuació del cor de l’Institut a l’Auditòrium. També informa el Sr. Lacobma de l’èxit de les dues visites fetes pels alumnes de COU al sr. Malberti, arquitecte. També se li agraeix l’amabilitat així com també a l’Escola d’Arts i Oficis. [Desconec si hi ha cap relació entre el Sr. Malberti i la citada escola]



Més condecoracions i enhorabones.

c. 25/01/75. felicitacions.

A l’alumna Joana Maria Rosselló Ximenis per haver obtingut el premi extraordinari de Batxilletar.

Al sr. Homar  per haver obtingut la medalla d’argent de la Joventut. A l’alumna de 5è curs, Ventura de Aguilar, seleccionada per participar a un Cros nacional i a Antoni Pons Cifre per haver obtingut el primer premi provincial de targes de Nadal. [c. 25/01/75]



Altres qüestions circulars (bucles), és a dir, d’ara i d’abans.

Es planteja, al claustre citat, la necessitat de no treure els alumnes defora si no és un cas límit, com pot ser un enfrontament greu amb el professor, o bé quan no quedi més remei.



Més activitats.

A més del viatge d’estudis de 6 i de la participació en el concurs de pintura Francesc Comes, s’ha de destacar una acampada del alumnes de Tècniques Gràfiques, de  COU, al Castell del Rei per efectuar la «croquización y planos de la zona», dit treball, per mediació del Sr. Coll [Baltasar], recentment nomenat professor agregat de Llatí al centre, serà publicat a la revista «Boletín de Arqueologia» [sic]



Una qüestió burocràtica curiosa.

En el darrer claustre del curs 74/75 hi ha una discussió sobre els nous càrrecs directius. La curiositat és que a l’hora d’estrènyer els habilitats per triar-los són els professors numeraris ja que «sólo ellos  son claustro y sólo entre  ellos puede ser elegido el jefe de estudios». Al final va continuar el mateix de l’any anterior, en Sebastià Oliver.



Curs 75-76.  Comença el BUP

Una cosa curiosa és que els institut passen de ser INEM a INB



El Nocturn,

[c. 2/10/75] es fan al·lusions diverses al nocturn. Com que no se n’havia tornat a parlar, no puc dir si eren uns estudis que ja s’impartien o en, canvi, es començarà a fer durant el curs 75-76. La meva opinió és que ja es devien haver impartit abans, però no ho puc precisar. En  l’acta de 12 de novembre queda clar que, com a mínim el curs 75/76 hi havia classes de nocturn.



El Sr. Vaquer.

A la mateixa acta es deixa constància de la presa de possessió del nou conserge, el Sr. Baltasar Vaquer. Personatge curiós i que també ho era quan em vaig incorporar al centre.



El menjador

Segons es desprèn, no era una qüestió resolta encara. Sembla que es posarà en funcionament ben avançat el primer  trimestre. El que sí consta és el preu del dinar, si es compra un abonament setmanal dinar surt pel preu de 55 ptes, per dia, i si és compra per dies és de 65 ptes.



Es demana l’amnistia

El primer claustre després de la mort de Franco és dia 12 de desembre del 75.  No hi ha cap al·lusió a la mort del dictador però sí una petició elevada al cap de l’Estat on es demana la amnistia general, amb especial referència a professors i alumnes sancionats per motius polítics.






Rafel Crespí i Ramis, professor del centre des del curs 84/85

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada